Quantcast
Channel: withheartshapedbruises
Viewing all 220 articles
Browse latest View live

stockholm

$
0
0
DSC_0032 copy
 
DSC_0033 copy
 
I onsdags förra veckan åkte jag till Stockholm med min klass. Onsdagen och torsdagen var fullspäckade med studiebesök, tunnelbaneåkande och energipåfyllning på cafeer, men allt vi fick lära oss om direktrisyrket var väldigt intressant. På onsdagskvällen åt vi tillsammans på en restaurang på söder, sen tog jag, Cecilia och Kristina varsin drink på en uppvärmd uteservering. Älskar när det går att sitta ute även på hösten!
 
 
DSC_0040
 
Dagen efter kom även Robin upp till Stockholm, och vi mötte upp Niklas för att bo hos honom några dagar. Hans innergård var helt fylld med murgröna som blivit röd. Den kvällen lagade vi halloumiburgare (min och Robins specialitet), drack vin och pratade om framtiden och skillnaden på begreppen "kärlek" och "förälskelse", tills jag upprepade gånger somnade i soffan. Dagen efter åkte Niklas iväg, och jag och Robin fick låna lägenhet. 
 
 
DSC_0051
 
DSC_0056
 
DSC_0061
 
DSC_0066
 
DSC_0064 copy
 
DSC_0076
 
Sen hade vi några dagar då vi mest strosade i de olika stadsdelarna, åt god mat, gick på långa promenader och besökte museum. Så himla underskattat att åka på semester i Sverige i oktober, och så fint att få hänga några dagar i en annan stad tillsammans med den en är kär i <3

veckans sömnadstips: hur du syr ett enkelt sprund

$
0
0
DSC_0032
 
Veckans sömnadstips är ett enkelt sprund. Det finns flera olika sorters sprund, och de kan användas till olika detaljer på plagg. Det sprundet jag ska visa idag passar bra i nederdelen av sidsömmar på tröjor och skjortor, eller som på bilden, i mitt bak-sömmen på en blus eller klänning. Hade jag däremot gjort en kjol med ett sprund mitt bak hade jag valt en annan typ, eftersom att detta sprundet inte går omlott.
 
 
DSC_0006
 
Börja med att kanta sidorna på valfritt sätt. Eftersom att min overlock måste in på service har jag valt zick-zack här.
 
 
DSC_0009
 
Lägg tygen räta mot räta och sy sömmen med 1 cm sömsmån. Stanna där du vill att sprundet ska börja, och backa där så att sömmen fäster.
 
 
DSC_0015
 
Klyvpressa sömmen, och pressa även in sömsmånen på sprunddelen. Var noga med att pressa in lika mycket som sömsmånen, så att sprundet blir jämnt.
 
 
DSC_0017
 
Sy en stickning runt sprundet, så att det invikta tyget håller sig på plats. Om sprundet är i en halsöppning, som här, kan du sy fast en knapp på ena sidan och en ögla på den andra, så att sprundet går att stänga. 
 
Så enkelt är det att sy ett sprund! Tycker det är ett bra sätt att göra halshålet så pass stort att huvudet kommer igenom, utan att behöva sy dit ett blixtlås eller en knäppkant. 
 

✂ Vet du inte vad räta mot räta, sömsmån eller klyvpressning betyder? Kolla här!

sybingo-avslutningen

$
0
0
Det har blivit dags att avsluta sybingon! Förlåt att vi har dragit ut på det så länge, annat har kommit emellan och vi har glömt av det litegrann, tills nu, när det blivit dags att meddela vinnaren. Vi utlovade ju som ni kanske minns en liten present till en deltagare. Tyvärr var det inte så många som skickade sina bingobrickor till oss, men vi har sett på instagram och Fredrikas facebookgrupp att det ändå var ett gäng som deltog, vilket är jättekul! Kolla in hashtaggen #sybingo för att se bilder.
 
Vinnaren av årets sybingo blev Sabina! Här kan ni se hennes bingobricka och hennes alster, plus hennes egna kommentarer om vad det är hon sytt:
 
Sy i trikå, mönsterpassa något.
 
 
 
Sy om ett plagg, sy i en dragkedja- det var en lång kjol som var för liten i midjan från början.
 
 
 
Sy något med insnitt, sy efter mönster, återbruka något (gammal gardin), sy en krage, något blått
 
 
 
Sy något till hemmet- omklädda sittdynor
 
 
 
Sy i materialet en inte vågat sy i än: fin-organic-cotton-med-saxar-på-tyget.
 
Bra jobbat, och så himla fina grejer! Tycker speciellt mycket om klänningen och saxfodralen. Mejla oss din adress så kommer snart ett paket på posten.
 
Själv hann jag också med några luckor, det hittar ni i länkarna här:
 
 
 
Tack till alla som deltog! Även om ni kanske inte fick ihop en hel rad är det jättekul att ni var med. Hoppas att ni också tyckte det var roligt. Snart har Fredrika och jag nya sömnadsrelaterade bloggprojekt igång tillsammans, så missa inte det!

vecka 43

$
0
0
IMG_5322
 
Denna veckan känns det som jag haft så mycket att göra, mest för att jag haft många men små grejer på min att-göra-lista, typ att ringa diverse samtal för att boka om grejer. Hatar att ringa såna samtal, får alltid för mig att det är så mycket jobbigare än det är. Men! Har gjort allt på listan, så nu känns det skönt. 
 
  
IMG_5365
 
 En kväll lagade Robin och jag pumpalasagne! Det blev väldigt gott, här är receptet om nån vill testa. 
 
 
IMG_5367
 
Jag har även varit och hälsat på hemma hos Fredrika. Vi hade klassiskt efter skolan-fika i hennes rum, med mackor och te, och sen pratade vi sömnad, bloggande och stickning.
 
 
IMG_5370
 
Och på tal om stickning så har jag blivit klar med min halsduk! Ska visa mer en annan dag, men är så himla nöjd med den :))
 
 
IMG_5364
 
Och nu i helgen har jag haft så bra syflow, och blivit klar med några projekt som jag skjutit på, bland annat min regnjacka. Är väldigt nöjd med den!
 
Och bortsett från detta har jag också haft två dagar med en otroligt bra och inspirerande gästföreläsare, äntligen lämnat in overlocken på service, bokat tågbiljett till Älmhult, jobbat, och varit på söndagsmiddag där vi blev bjudna på göttbullar i tomatsås med klyftpotatis, och kladdkaka med hallon till efterrrätt. Hoppas er vecka varit fin!

monthly makers - garn

$
0
0
DSC_0175
 
 
För nån vecka sen hade vi temadagar i skolan, och den ena dagen hade jag stickning och virkning. Eftersom att jag ganska länge varit sugen på att sticka en halsduk kändes det som ett ypperligt tillfälle att sätta igång. Jag är en ganska långsam stickare, och inser ofta en liten bit in i projektet att jag tycker det är ganska tråkigt. Därför har jag påbörjat ett gäng stickningar, men aldrig avslutat nåt. Men eftersom att jag hade en hel dag på mig i skolan, när jag ändå var tvungen att sticka eller virka hann jag komma så pass långt att jag ville fortsätta. Och nu är den klar! Min första avslutade stickning ever. Så lämpligt då att Monthly Makers har garntema denna månaden! Har flera gånger tänkt att jag ska vara med men det har aldrig blivit av, men nu faller det ju sig naturligt :)
 
 
DSC_0172
 
Garnet jag använt heter Myk, och kommer från Sandnes Garn. Det var ganska dyrt, men jag är så glad att jag köpte det för det är helt otrligt mjukt och varmt. Det är en blandning av 48 % babyalpacka, 30 % merinoull och 22 % polyamid. Här kommer lite textilnörderi, men detta tyckte jag var intressant: polyamiden i garnet är stickat som ett rör, , och däri ligger alpackan och ullen. Det gör att det blir lätt att sticka i, och jag antar att det även kan motverka att ullfibrerna lossnar och gör jackan hårig. Tycker det var så smart! Färgen är blåsvart och mycket svårfotad, den skiftar liksom i ljuset. 
 
 
DSC_0171
 
I ändarna fäste jag fransar. Jag tycker liksom att halsdukar utan fransar ser likte halvgjorda ut. Dessutom är fransar ett smart sätt att förlänga halsduken utan att behöva sticka 30 cm till, hehe. 
 
Idag är det måndag och jag har den himla lyxen att ha höstlov. Så knäppt? Känns lite lite tråkigt att inte gå till skolan denna veckan (fast den är öppen så jag kommer kanske vara där ändå...) Men hur som helst så känns höstlov som en bra tid till att pyssla med garn, och eftersom att jag kommer åka tåg i 4 timmar på onsdag ska jag börja på nåt nytt projekt då. Har blivit så himla sugen på att virka! Tror att det egentligen är mer min grej än stickningen, vi får se. 

den blå fuskmocka-kjolen

$
0
0
DSC_0036
 
Ganska länge har jag haft en stuvbit av blå fuskmocka i min tyglåda. Köpte det billigt och tyckte det var fint, men visste inte riktigt vad jag skulle sy av det. Var lite inne på en jacka ett tag, men sen blev det en kjol ändå. Det används ju flitigt, och kändes lättare att matcha än en jacka. 
 
 
DSC_0011
 
DSC_0014
 
Jag använde ett kjolmönster jag gjorde för drygt ett år sen, som jag nu använt till fem olika kjolar. Alla är de lite olika, men grunden är densamma.
 
 
DSC_0015
 
Denna fick kantiga fickor i iPhone-storlek, och guldigt metallblixtlås mitt bak. 
 
 
DSC_0038
 
Tycker mycket om den! Lite som en jeanskjol, men med finare textur. 

veckans sömnadstips: hur du syr ett synligt blixtlås

$
0
0
21444905613_ff16db3f2a_o copy
 
 
Igår visade jag min nysydda kjol, som har ett synligt metallblixtlås mitt bak, och idag ska jag visa hur jag sydde det. Det finns flera olika sätt som ger ungefär samma resultat, men jag kommer visa ett sömnadssätt som passar när en syr ihop två delar av plagget. Jag har alltså en söm mitt bak på kjolen.
 
Det här sättet passar bra när tyget är stadigt och inte så benäget att fransa. Använder du ett tyg som är tunt och sladdrigt finns det andra, bättre sätt att sy synliga blixtlås på.
 
 
DSC_0181
 
Börja med att pressa mellanlägg på avigsidorna av tyget där blixtlåset ska sitta. Här har jag en remsa som är ca 3 cm bred, och några cm längre än blixtlåsets längd. Klipp ett litet jack, ca 5 mm, där blixtlåset ska sluta.
 
 
DSC_0186
 
Sy en stödstickning ner till jacket. Var noga med sömsmånen, jag använde 1,5 cm, men det går att anpassa efter smak. Det är viktigt att stödstickningen är exakt lika lång på båda tygbitarna, och det är därför det är bra att klippa ett jack i början. Då har du en markering att gå efter.
 
För att göra hörnen mer hållbara är det bra att minska stygnlängden när du börjar närma dig. Jag brukar alltid sy på stygnlängd 2,5, men i hörnet gick jag ner till ungefär 1,5. Se till att hörnen blir skarpa, det underlättar sömnaden.
 
 
DSC_0187
 
Lägg plaggdelarna räta mot räta och sy en söm med mindre sömsmån än stödstickningen. Min söm har 1 cm sömsmån. 
 
 
DSC_0192
 
Klipp ett jack i varje hörn, men klipp ett i taget! Annars kan du ha otur och råka klippa i sömmen, och det är inte bra. 
 
 
DSC_0200
 
Klyvpressa sömmen, och pressa upp sprundet där blixtlåset ska sitta. Det är nu du använder dig av stödstickningen för att se till att det blir lika stort på varje sida. Stödstickningen ska inte synas från rätsidan, utan  ligga precis innanför vikningen.
 
 
DSC_0201
 
Sen är det bara att passa in blixtlåset och sy en söm nära kanten. Som du ser är tyget en bit längre än blixtlåset i överkanten. Detta är för att ha sömsmån tillgodo för att kunna sy en linning. Ungefär 1,5 cm brukar vara bra att lämna. Lycka till med sömnaden!
 
Fler tips på hur du syr ett blixtlås:
 

✂ Vet du inte vad räta mot räta, sömsmån eller klyvpressning betyder? Kolla här!

ett hej

$
0
0
DSC_0190
 
Februari 15
 
Januari - 15
 
Ursäkta för utebliven veckosammanfattning i söndags. Jag ville verkligen bara ligga i sängen och titta på mad men, så det var precis vad jag gjorde. 
 
Förra veckan hade jag höstlov, och då jobbade jag några dagar, men sen var jag i stugan med familjen. Gick strandpromenader, åt grillat, och virkade (<- min nya hobby). Nu är det skola igen och imorgon börjar vårt nya projekt så det är jäkligt mycket just precis nu! Långa skoldagar, och sen hem när det redan är mörkt. Ska dock inte klaga pga älskar min skola <3 men ville mest säga att bloggen kanske blir lite tom denna veckan, och kanske kanske blir det inget sömnadsinlägg på torsdag. Hur som helst, ville mest säga hej. Hoppas hösten är fin mot er.
 

sew along med fredrika och josefine

$
0
0
 
Nu har det äntligen blivit dags för mig och Fredrika att avslöja vår lilla hemlighet som vi har hintat lite om. Vi kommer tillsammans ha en sew along där vi syr veckade kjolar, i två olika varianter. Med oss på detta har vi även Amanda och Sabina, som kommer sy varsin kjol, och vi hoppas att så många fler som möjligt vill vara med!
 
Såhär kommer det gå till: Varje torsdag kommer jag och Fredrika lägga ut varsitt inlägg om hur man går tillväga, från mönsterkonstruktionen till sista stygnet. Det hela kommer avslutas med ett samlingsinlägg, där vi såklart hoppas att era kjolar kommer vara med. Vi kommer lägga ut instruktioner till två olika veckade kjolar, men vill man sy en annan typ av veckad kjol får man såklart vara med ändå. Man måste alltså inte följa våra instruktioner om man inte vill. Under tiden får ni gärna blogga om era kjolar, lägga ut bilder under hashtaggen #sewalongveckadkjol, eller visa era framsteg i Fredrikas facebookgrupp. Bilder och länkar till era färdiga kjolar mejlar ni till någon av oss: withheartshapedbruises.blogg@gmail.com eller fredrikapavinden@gmail.com
 
DSC_0209
 
DSC_0214
 
Jag kommer sy en klassisk tenniskjol med nedsydda veck...
 
 
12218188_10206189676039834_1485415723_o
 
12214412_10206189676279840_294884109_o
 
...och Fredrika kommer sy en kjol med lagda efterveck, men mer om detta på torsdag!
 
Sew alongen kommer pågå fram till den 17:e december, då Fredrika och jag kommer visa upp våra färdiga kjolar. Därefter kan ni skicka in bilder på era kjolar fram till den 10:e januari. På torsdag publicerar vi första instruktionerna!
 
Vi tycker det ska bli jättekul, hoppas ni är med oss!
 

kjol-inspiration

$
0
0
Imorgon är det dags för de första instruktionerna i sew alongen. Hoppas att ni är lika pepp på detta som Fredrika och jag! Tills vidare bidrar vi med lite kjol-inspiration. Alla bilderna hittar ni på min pinterest.
 
Har du missat vad sew alongen handlar om? Läs här!

sew along del 1: planering och material

$
0
0
 
 
Det här är den första delen i min och Fredrikas sew along! Jag kommer sy en kjol med nedsydda veck, och Fredrika kommer sy en med efterveck. Båda kjolarna kommer ha linning, knapp, dolt blixtlås och osynlig fållsöm. Klicka här för att se bilder på de olika kjolarna. Med oss i sew alongen är även SaraAmanda och Sabina.
 
DSC_0267
  
DSC_0269
 
Innan vi börjar konstruera och sy ska vi planera kjolen och införskaffa material. Jag kommer som sagt sy en klassisk tenniskjol. Kjolen kan varieras på många olika sätt, till exempel kan en ändra antalet veck eller göra den längre. Precis som Fredrikas kjol så har min kjol ett dolt blixtlås, osynlig fållsöm, linning och knapp. Den stora skillnaden på våra kjolar är att mina veck är nedsydda, i mitt fall ca 18 cm men det kan en anpassa. Det gör att kjolen sitter snävare runt rumpan, och måste konstrueras därefter. 
 
Vill du sy den här kjolen? Kul! Sömnaden av den här kjolen är faktiskt inte särskilt svår, och jag kommer gå igenom varje steg här på bloggen. Men, om du är total nybörjare på sömnad skulle jag inte rekommendera just den här kjolen. Även om kjolen är relativt lättsydd tycker jag att de första sömnadsprojekten ska vara sånt som inte sitter så format över kroppen, eftersom att det är lite lättare. Med det sagt hoppas jag att jag inte skrämmer bort någon från att sy denna kjolen!
 
 
 
DSC_0126
 
- Ett lämpligt tyg. Det är inte ofta jag rekommenderar syntetmaterial, men till en veckad kjol tycker jag det funkar jättebra. Jag vill ju att vecken ska vara skarpa och hållas kvar även när kjolen används och tvättas, och använder en exempelvis ett bomullstyg försvinner de pressade vecken ganska fort. När en däremot pressar ett syntettyg, till exempel polyester, fixeras vecken och kommer stanna kvar tvätt efter tvätt. Väldigt bra alltså!
 
Ett tunt ulltyg är också ett bra material till en veckad kjol, för ull är också pressbeständigt. Du kommer dock behöva pressa vecken efter tvätt (men hur ofta tvättas en ullkjol egentligen?). 
 
Om du vill använda ett mönstrat tyg, tänk dig då för en extra gång. Har tyget rutor eller ränder blir det väldigt svårt att göra en snygg mönsterpassning.
 
Tyget du väljer ska gärna vara brett, 150 cm är standardbredden och det räcker. Det ska vara så långt som 2x kjollängden, plus lite till för linning och sömsmåner. 
 
- Sytråd och eventuellt tråckeltråd. Jag gillar att använda tråckeltråd, vilket är en ganska grov, skör tråd, som lätt dras bort när en inte behöver tråckelstygnen längre. Om du inte känner för att köpa särskild tråckeltråd går det även bra med vanlig sytråd, gärna i en annan färg en tyget.
 
- Ett dolt blixtlås, minst 20 cm men gärna längre. 
 
- Mellanlägg. Jag kommer använda särskilt linningsmellanlägg, men vanligt går också bra. 
 
- Tygsax och trådsax. 
 
- Skräddarkrita, för att kunna göra markeringar på tyget. Se till att du har en bra krita eller penna, i denna kjolen är markeringarna viktiga!
 
- Knapp.
 
Dessutom behöver du såklart symaskin, knappnålar och synålar, måttband, strykjärn och strykbräda. 
 
Om du vill ligga i fas med oss ska du alltså tänka över vilken modell du vill sy, och skaffa material till nästa vecka, då vi kommer börja på mönsterkonstruktionen. Lycka till!
 
Har du missat vad sew alongen handlar om? Läs här!
Vill du ha lite kjol-inspiration? Kolla här och här!
 

sew along del 2: mönsterkonstruktion

$
0
0
Det här är den andra delen i min och Fredrikas sew along! Jag kommer sy en kjol med nedsydda veck, och Fredrika kommer sy en med efterveck. Båda kjolarna kommer ha linning, knapp, dolt blixtlås och osynlig fållsöm. Klicka här för att se bilder på de olika kjolarna. Med oss i sew alongen är även SaraAmanda och Sabina.
 
Idag har det blivit dags att gå igenom mönsterkonstruktionen. Har du missat tidigare delar i sew alongen kan du scrolla till slutet av detta inlägg, där hittar du länkar till alla föregående inlägg.
 
 
 
Konstruktionen till både min och Fredrikas kjol baserar du helt på dina egna mått, och du behöver alltså inget färdigt mönster. 
Eftersom att min kjol, som har nedsydda veck, kommer sitta lite tajtare runt kroppen än Fredrikas kjol behöver en lite fler mått att utgå ifrån. Det kan verka lite rörigt i början, eftersom att det blir en del uträkningar, men det är egentligen inte särskilt svårt. Matte har aldrig varit min starka sida, men när det är i konstruktionssyfte tycker jag alltid det blir så logiskt, och jag ska göra mitt bästa för att leda er igenom detta :) Bli inte rädda av längden på detta inlägg, jag har försökt att beskriva varje moment supertydligt och det är därför inlägget är sjukt långt.
 
DSC_0322
 
- Papper. Det är alltid smidigt att rita på mönsterpapper (finns billigt på t.ex. stoff och stil), men annars går det lika bra att tejpa ihop ett gäng A4-papper, eller använda bakplåtspapper.
- Måttband
- Linjal. Allra helst en vinkellinjal, men har du inte tillgång till det får du helt enkelt se till att göra strecken vinkelräta ändå.
- Penna. Jag använder alltid blyertspenna när jag konstruerar, det är lätt hänt att något streck blir snett eller fel, och då är det skönt att kunna sudda ut det så en slipper bli förvirrad.
- Eventuellt kartong.
- Tygkrita eller tygpenna.
 
Som jag nämnde tidigare behöver du ett antal mått att utgå ifrån. Dessa är din midjevidd, höftvidd och stussvidd. När du tar måtten är det viktigt att vara noggrann - blir de fel, kommer inte kjolen passa. Ta gärna hjälp av någon om du tycker det är svårt. När du tar måtten ska måttbandet vara "avslappnat", du ska alltså inte dra det hårt runt kroppen, men heller inte låta det hänga. Om du är osäker på ett mått är det bättre att låta det vara lite större.
- Midjevidden: Mät runt den naturliga midjan.
- Höftvidd: Mäts ungefär 10 cm nedanför midjan.
- Stussvidd: Mäts runt den största delen av stussen (alltså rumpan).
Här kan du se mer utförligt hur måtten tas. Tänk dock på att det som vi på svenska kallar för höftmåttet inte är hip-måttet. The hip measurement är alltså stussen (förvirrande, jag vet).
 
DSC_0209
 
Dags att tänka lite på kjolen! Du behöver nämligen två mått till, men dessa baseras inte på samma sätt på din kropp. Det du behöver bestämma är hur lång du vill att kjolen ska vara, samt hur vid den ska vara i nederkant. Vidden i nederkant behöver vara mer än din stussvidd.
Du behöver också klura ut hur många veck du vill ha. Det är bra att ha lika många veck fram som bak.
 
Nu kommer vi till konstruktionen. I exemplet kommer jag konstruera en strl 38, men det är egentligen inte relevant. Så även om du själv har storkel 38 kan du inte följa detta exemplet helt, såvida du inte har exakt samma mått. Jag kommer göra en kjol med 16 veck, alltså 8 fram och 8 bak.
I detta exemplet har jag följande mått:
Midjevidd: 70 cm
Höftvidd: 92 cm
Stussvidd: 96 cm
Nederkant: 100 cm
Längd: 45 cm
 
För att kjolen ska bli skön att använda måste vi lägga på lite rörelsevidd. Det är några cm extra, som gör att en kan äta mat, sätta sig ner, och stoppa ner en tröja innanför linningen. Det är alltså ganska viktigt att lägga till litegrann! En lägger till lika mycket rörelsevidd oavsett vilken storlek en gör, och måtten bli såhär:
Midjevidd: 70 cm + 2 = 72 cm
Höftvidd: 92 cm + 3 = 95 cm
Stussvidd: 96 cm + 4 = 100 cm
Nederkant: 100 cm + 16 = 116 cm
Längd: 45 cm
 
Nu har det blivit dags att fördela dessa mått på vecken. Jag kommer som sagt göra en kjol med 16 veck, därför delar jag alla mått på 16. Vill du ha ett annat antal veck, delar du med den siffran.
Midjevidd: 72/16 = 4,5 cm
Höftvidd: 95/16 = 5,75 cm
Stussvidd: 100/16 = 6,25 cm
Nederkant: 116/ 16 = 7,25 cm
 
Den här typen av kjol består av så kallade veckplattor och veckinlägg. Veckplattorna är det som kommer synas av kjolen, och veckinläggen är det som ligger i vecken. Det här är lite rörigt, men det kommer klarna under sömnaden. De måtten du just räknat ut utgör veckplattorna. Nu är det alltså dags för veckinläggens mått, men de är väldigt enkla:
- Stussvidden: Det här måttet får högst vara veckplattans stussvidds mått x2, alltså max 12,5 cm (6,25x2). Det måste inte vara så stort, utan kan även vara mindre. Jag använde måttet 9,5 cm.
- Nederkanten: Det här måttet ska vara 1 cm mindre än måttet ovan. För mig blir det alltså 8,5 cm.
 
Nu har du alla mått du behöver, hurra! För att göra det hela enkelt är det en bra idé att skriva upp alltihop. Se till att du har koll på vilka mått som rör veckplattorna, och vilka som rör veckinläggen.
 
Nu är det dags att konstruera kjolen. Eftersom att du har alla mått är det här inte särskilt svårt.
 
1: Dra en rak, lodrät linje. Utifrån den drar du 4 vågräta linjer för midja, höft, stuss och längd. Alltså: dra en rak linje för midjan, 10 cm nedanför drar du en parallell linje för höften, 10 cm längre ner drar du ytterligare en parallell linje för stussen, och sen drar du linjen för nederkanten så långt ner som du vill ha den, i mitt fall 45 cm från midjan.
2: Dra en linje för sömsmånen 1 cm från den lodräta linjen.
3: På linjen för nederkanten gör du en markering för ett halvt veckinlägg. Nederdelen på mitt veckinlägg var 8,5, ett halvt är alltså 4,25 cm.
4: Sätt därefter en markering för veckplattans bredd i nederkant, på mitt exempel 7,25. Markera mitten på veckplattan, och dra en vinkelrät linje upp till midjan. 
5: På varje sida om den vinkelräta mittlinjen ska du nu sätta ut mått. Vid midjelinjen ska veckplattans mått på mitt exempel vara 4,5 cm, alltså sätter jag ut en markering som är 2,25 cm om var sida mittlinjen. Vid höften hamnar markeringen 2,87 cm från mittlinjen, och vid stussen 3,12 cm från mittlinjen. Sammanbind sen punkterna, så att du får fina linjer från midjan till nederkanten.
6: Markera veckinläggets bredd i nederkant, på mitt exempel 8,5 cm. Gör sen punkt 4 & 5 en gång till.
Nu har du alla delar du behöver! Klipp ut en veckplatta och ett veckinlägg. Om du vill kan du även klippa ut den halva veckplattan du gjorde först.
Ungefär såhär borde bitarna se ut! En bra idé är att skriva på bitarna vad som är upp och vad som är ner, alltså var midjan sitter. Det är också bra att ha kvar linjerna för höft och stuss.
För att göra det mer stabilt kan det vara en bra ide att klistra fast dom på en bit kartong, som du sen klipper i samma form. 
Nu ska du alltså krita ut alla markeringar på tyget. Obs, viktigt att du ritar på avigsidan av tyget!
Det är i detta läget det underlättar om konstruktionen är på kartong, eftersom att du ska rita av delarna. Se till att det inte är skrynkligt, stryk det i så fall innan du börjar göra dina markeringar.
- Börja med att markera 1 cm sömsmån i kanten. Rita sen av delen för ett halvt veckinlägg. Om du inte klippte ut den delen kan du bara vika ditt veckinlägg på mitten och rita av. 
- Lägg veckplattan kant i kant, och rita av den. Sätt även små markeringar i sidan för höft och stuss (det har jag missat på bilden, men det är väldigt bra att ha med).
- Lägg veckinlägget kant i kant, och rita av. 
- Fortsätt med vartannat veckinlägg och varannan veckplatta tills du ritat av veckplattan så många gånger som hälften av antalet veck du vill ha på kjolen. Jag ville ju ha 16 veck, därför ritar jag av veckplattan 8 ggr på tyget. Avsluta med att återigen rita ut ett halvt veckinlägg, och 1 cm sömsmån.  
- Rita en sömsmån på 3-4 cm i nederkant, och 1 cm i ovankant. Klipp ut tyget utanför sömsmånsmarkeringarna, så att ditt tygstycke ser ut som bilden ovan. Klart!
 
Som du säkert förstår har du nu klippt ut halva kjolen, dvs framstycket eller bakstycket. Du behöver alltså rita dina markeringar och klippa ut en gång till.
 
Har du tagit dig ändå hit, bra jobbat. Gå nu och ta en fika, så fortsätter vi sew alongen nästa vecka. 
Lycka till!
 
Har du missat vad sew alongen handlar om? Läs här!
Vill du ha lite kjol-inspiration? Kolla här och här!
 
 

vecka 47

$
0
0
Hej från en person som varit kass på att blogga de senaste veckorna! Det som dykt upp här är sew along-inläggen, och det är jättekul att fler har hittat hit tack vare den, men vanligtvis skriver jag lite mer frekvent här än jag gjort på sistone. Jag brukar i alla fall göra veckosammanfattningar varje söndag (tackar Sara för inläggsinspirationen), och det tänkte jag börja med igen. Såhär har vecka 47 sett ut genom mobilen:
 
IMG_5456
 
Vi håller på med skjortprojekt i skolan (jag pluggar alltså till direktris på Tillskärarakademin i Göteborg), och i veckan har jag mest suttit vid datorn och fixat mönster och plaggskiss, men också sytt upp mitt andraprov. Den blev i ett blått lyocell-tyg som är supermjukt.
 
 
IMG_5461
 
Jag har sytt lite till mig själv också, till exempel en grej i detta fina tyget jag köpte på stoff och stils rea för ett tag sen. Ska visa när den är klar!
 
 
IMG_5459
 
Och igår kväll sydde jag denna kjolen av en uppsprättad second hand-kjol. Den blev nästan klar. Tycker det känns som den blir fin :)
 
 
IMG_5458
 
Jag har haft en ganska dålig frukostvecka, har mest ätit torra rostmackor med tråkiga pålägg, så imorse gjorde jag en frukost som liksom kompenserade. Alltså: vegetarisk eggs benedict med avokado, grapefrukt, kaffe och juice! Tycker att juice är en sån lyxgrej att ha hemma. Köper nästan aldrig det, därför blir det så gott när jag väl dricker det.
 
 
IMG_5462
 
 
Tror jag har nämnt det här innan, men virkning har blivit min nya hobby. En sån grej som är skön att göra framför teven om händerna vill vara sysselsatta. Det här håller på att bli en grythandske, för jag känner att en måste börja med lätta projekt, men jag har redan börjat spara virkmönster till 60-talsklänningar på Etsy.
 
Det blev visst skapande-fokus denna veckan, men det som mest präglat denna veckan är att jag varit så himla ledsen. Julia skrev om begreppet weltschmerz här, och det är så det känns. Som att världen är sjuk, och att allt är meningslöst. All skit som händer i kombination med höstmörkret har bara skapat så mycket oro och sorg i mig. Nu är det lite bättre, men ändå. Hoppas att ni haft en bättre vecka!

en bricka

$
0
0
DSC_0067
 
För nån vecka sen hittade jag denna plåtbrickan på Emmaus.
 
 
DSC_0221
 
Blå, röd och gul och i perfekt storlek att bära med sig frukost eller fika på. Den kostade 80 kr och jag tvekade lite innan jag köpte den, för den var ganska dammig och såg lite tråkig ut i butiken, efter att den blev diskad tycker jag väldigt mycket om den.
 

sew along del 3: fållen

$
0
0
Det här är den tredje delen i min och Fredrikas sew along! Jag kommer sy en kjol med nedsydda veck, och Fredrika kommer sy en med efterveck. Båda kjolarna kommer ha linning, knapp, dolt blixtlås och osynlig fållsöm. Klicka här för att se bilder på de olika kjolarna. Med oss i sew alongen är även Sara, Amanda och Sabina.
 
Idag har det blivit dags att fålla kjolen. Har du missat tidigare delar i sew alongen kan du scrolla till slutet av detta inlägg, där hittar du länkar till alla föregående inlägg.
 
Hoppas ni inte blev avskräckta av förra veckans mastodontinlägg! Idag är inlägget betydligt kortare och enklare att förstå sig på. Vi ska alltså fålla kjolen. Men va? tänker ni, ska vi redan fålla kjolen? Ja, vid sömnaden av just denna kjolen är det faktiskt lättare att börja med fållen. 
DSC_0001
 
Börja med att sy ihop ena sidan av kjolen. Förra veckan markerade vi ut 1 cm sömsmån i sidan, och det är alltså här vi ska sy. Sy en raksöm, och avsluta sömmen på valfritt sätt, jag valde att overlocka. Pressa sen sömmen åt sidan.
 
 
DSC_0010
 
Overlocka nederdelen av kjolen, och sy fållen. På veckade kjolar brukar man ha en osynlig söm, kolla här för att se hur man gör.
 
Som ni ser på bilderna är mina markeringar jag gjorde förra veckan kvar på tyget. Om de börjar blekna är det bra att fylla i dem igen, du behöver dom till nästa vecka.
 
Det var allt för den här gången! Lycka till med sömnaden.
 

Har du missat vad sew alongen handlar om? Läs här!
Vill du ha lite kjol-inspiration? Kolla här och här!

sew along del 4: lägga veck och sy

$
0
0
 
Det här är den fjärde delen i min och Fredrikas sew along! Jag kommer sy en kjol med nedsydda veck, och Fredrika kommer sy en med efterveck. Båda kjolarna kommer ha linning, knapp, dolt blixtlås och osynlig fållsöm. Klicka här för att se bilder på de olika kjolarna. Med oss i sew alongen är även SaraAmanda och Sabina.
 
Idag har det blivit dags att lägga vecken. Har du missat tidigare delar i sew alongen kan du scrolla till slutet av detta inlägg, där hittar du länkar till alla föregående inlägg.
 
 
Som vi tidigare pratat om består den här kjolen av veckplattor och veckinlägg. Det vi vill vecka bort är veckinläggen.
 
DSC_0006
 
Lägg tyget med avigsidan uppåt, så du ser dina markeringar. Sätt nålen i ett markeringskryss vid veckinläggets vänstra sida. Den markeringen jag har satt nålen i här är där stussen möter veckinläggets sida.
 
 
DSC_0008
 
Stick in nålen så att den kommer ut i markeringskrysset på veckinläggets högra sida...
 
 
DSC_0009
 
DSC_0012
 
... och fäst nålen.
 
 
DSC_0016
 
Gör på samma sätt på markeringen ovan.
 
 
DSC_0036
 
Och fortsätt tills du har veckat bort alla veckinlägg, utom de halva som är i ytterkanterna.
 
 
DSC_0051
 
Sy vecken som du nålade. Du bestämmer själv om du vill att sömmen ska gå hela vägen ner till stussen, eller om den ska stanna en bit ovanför.
 
 
DSC_0055
 
Såhär ser det ut från rätsidan. Nu börjar det likna en kjol!
 
 
DSC_0406
 
För att vecken ska hålla sig på plats (och för att det är fint) syr jag en stickning från rätsidan. 
 
Det var allt för den här gången! Lycka till med sömnaden.
 

Har du missat vad sew alongen handlar om? Läs här!
Vill du ha lite kjol-inspiration? Kolla här och här!

vecka 49

$
0
0
IMG_5554
 
En ny vecka har kommit och gått. Det började i måndags med att min lektion blev inställd, och istället fick jag en lunchdejt med Robin på Da Matteo. Jag gillar verkligen att äta lunch på stan, tycker det är så mysigt.
 
 
IMG_5555
 
Pga första decemberveckan har jag julpyntat litegrann här hemma. Satte till exempel upp julstjärnan jag köpte på Indiska förra året, och så har jag planterat en och annan hyacint. Dessutom bakade jag saffransbullar efter det här receptet, och de var så sjukt goda! Har alltså fått lite julkänsla denna veckan.
 
 
IMG_5556
 
En kväll fick vi besök av en blöt och frusen katt (alltså av katten Taylor som hälsar på ibland). Det gör alltid Robin och mig orimligt glada. 
 
 
IMG_5551
 
Och en dag var jag i Borås, pga studiebesök hos Didrikssons. Jag har inte varit i borås sen jag tog examen i juni, och det var lite nostalgiskt att vara där igen. Trivdes ju så himla dåligt i den staden, men det är alltid lätt att romantisera i efterhand. Nu hade de julpyntat fint i all fall!
 
 
IMG_5515
 
I fredags åkte jag till Malmö för att hälsa på Henrietta och för att gå på det här! Alltså Emil Jensens föreställning, som vi bokade i slutet av juli och som nästan var slutsåld redan då.
 
 
IMG_5542
 
Så fint att hänga med Henri, och föreställningen var så himla bra! 
Det blev en snabbvisit i Malmö, för i förmiddags åkte jag hem till Göteborg igen, men det kändes inte så jobbigt att säga hejdå för snart är det jul och då ses vi igen. 
 
 
IMG_5557
 
Och ikväll har Robin och jag tänt ljus, druckit julmust och ätit dadelbollar. 
Denna veckan har varit så bra på alla sätt, och eftersom att jag haft några ganska dåliga veckor på sistone känns det så skönt. November var en jäkla skitmånad, skönt att den är slut.

regnjackan

$
0
0
DSC_0176
 
DSC_0147
 
DSC_0173
 
 
 
 
DSC_0184
 DSC_0139
 
Sen jag flyttade till Göteborg har jag insett en sak - Göteborgarna vet hur en klär sig när det regnar. Folk här har snygga regnkappor. När jag var yngre var regnkläder det mest pinsamma en kunde ha på sig, men det är så knäppt för en bra regnjacka underlättar ju livet. 
 
Jag har haft ganska svårt att hitta en regnkappa jag gillar (egentligen vill jag helst ha en sån här, men de är så sjukt dyra), så till slut bestämde jag mig för att sy en själv. Tyget är ett särskilt regnklädes-tyg från stoff och stil, tror det kostade 99 kr metern så det var billigt! Modellen är utställd, och har rejäla fickor. Luvan är fodrad med ett svartvitt randigt tyg som blev över när vi sydde detaljövningar i skolan, och knapparna är silvriga tryckknappar som jag slagt fast. Sömmarna är tejpade med regnkläderstejp, vilket var svårt att få snyggt men till slut blev det ändå helt okej. Jag har dock inte testat den i ösregn än så jag vet inte hur bra det funkade... Men även om denna jackan kanske inte står emot vilket väder som helst funkar den väldigt bra när en bara ska vara ute en stund. 
 
Överlag är jag himla nöjd med denna jackan! Jag sydde nämligen en regnjacka för några år sen, som jag inte tyckte om alls, och därför har jag dragit mig lite för att sy en igen. Nu är jag glad att jag gjorde det, och jag tycker extra mycket om tryckknapparna och fodret i luvan, såna små detaljer kan verkligen få ett plagg att se mindre hemmasytt ut. 
 
På bilderna är det min lillasyster Isabella som har på sig jackan :)

sew along del 5: blixtlås och linning

$
0
0
 
Det här är den femte delen i min och Fredrikas sew along! Jag kommer sy en kjol med nedsydda veck, och Fredrika kommer sy en med efterveck. Båda kjolarna kommer ha linning, knapp, dolt blixtlås och osynlig fållsöm. Klicka här för att se bilder på de olika kjolarna. Med oss i sew alongen är även SaraAmanda och Sabina.
 
Idag har det blivit dags att sy blixtlåset och linningen. Har du missat tidigare delar i sew alongen kan du scrolla till slutet av detta inlägg, där hittar du länkar till alla föregående inlägg.
 
 
DSC_0068
 
Ungefär såhär bör det se ut på kanternas avigsida. Det är alltså ett halvt veckinlägg + 1 cm sömsmån. För att kjolen ska stämma ska du inte sy fast blixtlåset vid sömsmånen, utan vid den andra linjen. Jag ska sy ett dolt blixtlås till denna kjolen eftersom att jag vill gömma blixtlåset i ett veck, mer information om hur du syr ett dolt blixtlås hittar du här.
 
 
DSC_0077
 
Sy fast blixtlåset på tygets rätsida, och se till att det hamnar i markeringen vid veckinlägget. Jag tycker det är lättare att tråckla fast dolda blixtlås än att nåla, eftersom att man då kan prova utan att sticka sig på nålar. Använd gärna ett blixtlås som är en bit längre än du tänkt dig. Det blir lättare att sy, och den biten som blir över kan du klippa bort sen.
 
OBS: ibland kan det vara så att en nu upptäcker att kjolen blivit alldeles för stor. En kanske råkar slarva lite med vecken, eller så töjer sig tyget. Testa i så fall att sprätta upp ett veck, och lägg blixtlåset i nästa veckinläggs markering. Förhoppningsvis passar den bättre då!
 
 
DSC_0091
 
Tråckla fast blixtlåset på båda sidorna, och sy det sen på maskinen. Här har jag redan klippt bort den överflödiga biten av blixtlåset, men vänta gärna med det en stund till. Testa så att du får på kjolen, annars behöver du sy blixtlåset en bit till. Blixtlåset bör minst gå ner till stussmarkeringen, alltså vara minst 20-25 cm långt.
 
 
DSC_0101
 
Som du ser så syns blixtlåsflärpen från rätsidan. Sy ihop tygerna från avigsidan, bara några cm, sen kan du klippa av flärpen om den är för lång, och sy några stygn över blixtlåskedjan så den inte går upp. Jag råkade klippa min flärp för tidigt, vilket gör att det blir lite svårare att sy, så vänta med det tills du ser att allt ser bra ut.
 
 
DSC_0107
 
Såhär ser det ut från rätsidan när du sytt klart blixtlåset.
 
 
DSC_0113 copy
 
Även om blixtlåset sitter där det ska, är det en bit kvar av sidsömmen. Det svarta strecket på bilden är sömmen du senast sydde, från blixtlåset och några cm ner. Sy en sned söm från den punkten där sömmen slutar, fram till 1 cm från kanten. Sy sen en rak söm hela vägen ner, med 1 cm sömsmån.
 
 
DSC_0119_1
 
Uppe vid blixtlåset finns det nu väldigt mycket tyg, som ska klippas bort. Klipp 1-1,5 cm från blixtlåset.
 
 
DSC_0121
  
DSC_0123
 
Klipp ett jack genom det ena tyglagret i hörnet, så att sömsmånen ligger rätt.
 
 
DSC_0126
 
Sicksacka eller overlocka sen sömsmånen runt blixtlåset och sidsömmen! Eftersom att min overlock la av mitt i sömnaden av denna kjolen blev det både och för mig.
 
 
DSC_0134
 
Nästa steg är att sy linningen. Börja med att klippa ut en tygremsa som är några cm längre än din midjevidd, och ca 8 cm bred, om du vill ha en linning som är 3 cm bred. Pressa sen mellanlägg på tyget. Jag använder ett särskilt mellanlägg för linningar som jag tycker är väldigt smidigt, eftersom att en helt enkelt viker tyget i skårorna. Det finns i vanliga sybehörsbutiker.
 
 
DSC_0137
 
En linning kan sys på jättemånga olika sätt, som ger lite olika resultat. Det sättet jag ska visa ger en synlig stickning, och är ganska enkel att göra snygg. Fredrika har gjort en guide på hur en linning kan sys på ett annat sätt, men som ger ett väldigt snarlikt resultat. Gör så som du tycker känns lättast!
 
Lägg linningens rätsida mot kjolens avigsida, och nåla fast.
 
 
DSC_0138
 
Låt linningen sticka ut 1 cm från kjolen på ena sidan, och några cm på den andra sidan. Sy sen med 1 cm sömsmån, eller i kanalen om du använder samma typ av mellanlägg som jag.
 
 
DSC_0152
 
Vik sen linningen på mitten. I det hörnet där du lämnade 1 cm viker du upp 1 cm sömsmån på den andra långsidan, och syr rakt över. Det är lite svårt att se på denna bilden, men  tittar du noga ser du att det är en söm rakt över. På den andra sidan viker du inte upp långsidornas sömsmån, utan syr istället i kanalen, samt rakt över linningen. Klipp gärna ner hörnen som jag gjort, då blir det snyggare när du vränger linningen.
 
 
DSC_0158
 
Sen vänder du på linningen, och syr en stickning nära kanten. 
 
Tlll sist syr du ett knapphål och syr fast en knapp, men det glömde jag fota. Kanske lika bra eftersom att det redan är väldigt mycket bilder i detta inlägg :)))
 
Det var allt för idag! Lycka till med sömnaden.
 

malmöhelgen

$
0
0
DSC_0001
 
Förra fredagen åkte jag till Malmö för att hälsa på Henrietta! Vi hade inte setts på jättelänge, men det är så skönt med henne för varje gång vi ses känns det ändå som att ingen tid passerat. När jag kom hem till henne var jag hungrig och hon frågade "vad är du sugen på att äta?", och jag svarade  "indiskt? kanske dela på en palak paneer?", och hon svarade "bra, för jag har redan förberett en beställning på just det!". = friendship goal.
 
 
DSC_0004
 
Morgonen efter började med pepparmintste, kanelknäcke och julkalendern. Tycker den är så HIMLA bra! Barnen är så gulliga och det är så intressant. Har inte följt en julkalender så slaviskt sen Kaspar i Nudådalen 2001. 
 
 
DSC_0008
 
DSC_0009
 
Efter fix och frukost var det dags att bege oss ut på stan.
 
 
DSC_0012
 
Vi gick förbi torghandeln på möllan.
 
 
DSC_0014
 
Sen hamnade vi här. Det var stormigt ute, så mest gick vi i butiker, men vi mötte också upp Johanna och drack kaffe och åt saffransskorpor.
 
 
DSC_0015
 
När det blev kväll blev det dags för det här ↑, vilket var den främsta anledningen till malmö-besöket. Det var så himla bra! Föreställningen pågick i nästan 2,5 timmar, men kändes som ingen tid alls. 5 av 5.
Efter föreställningen hamnade vi på Majas brors 30-årsfest, där vi lyssnade på livemusik och drack vin. Himla fint att hinna träffa 3 vänner jag sällan träffar under så kort tid.
 
Nu är det lördag igen och jag ska gå på jul på Liseberg tillsammans med Robin och hans föräldrar. Det har regnat och stormat i Göteborg hela veckan, men idag är det milt och soligt, så det blir nog en fin kväll. 
Viewing all 220 articles
Browse latest View live